Thuis verwantschap tot een familielid testen? Deze DNA-testen kun je gebruiken 

Ben je op zoek naar het antwoord op een vraag rondom verwantschap, bijvoorbeeld ‘’Ben ik wel echt de biologische vader van mijn kind?’’ of ‘’Is hij/zij familie van mij?’’ dan kun je het antwoord op je vraag achterhalen door middel van een DNA-test. Er zijn echter veel verschillende soorten DNA-testen op de markt. Iedere DNA-test heeft zijn eigen functie, werking en voor- en nadelen. Om zeker te weten dat jij het juiste type DNA test uitkiest voor jouw situatie, zijn in dit blog de verschillende soorten DNA-tests verzameld en worden de functies per test toegelicht. Zo weet jij zeker dat je de beste DNA-test voor jouw persoonlijke situatie kiest.

 

Dit zijn de verschillende soorten (thuis) DNA-testen 

Wil je thuis een DNA test doen om je familiale verwantschap met iemand te onderzoeken of te bevestigen? Dan kun je daar deze testen voor gebruiken:

  1. Vaderschapstest

Deze test voer je uit na de geboorte van het kind. Het werkt als volgt: nadat je de test hebt aangeschaft en thuis hebt ontvangen, neem je wangslijmvlies af bij zowel vader als kind en stuur je de monsters op naar het laboratorium ter analyse. Vervolgens ontvang je binnen 4 tot 10 werkdagen het resultaat dat met 99,999% accuraat is. 

  1. Niet-invasieve prenatale vaderschapstest 

Wil je al tijdens de zwangerschap een vaderschapstest doen, maar wil je niet dat je baby hierdoor risico’s loopt? Dan is een niet-invasieve prenatale vaderschapstest het type DNA-test voor jou. Bij deze test wordt er tijdens de zwangerschap bij de moeder bloed afgenomen door een huisarts, prikpost of verloskundige, en wangslijmvlies afgenomen bij de (vermeende) biologische vader. Hierna kun je de monsters opsturen naar het laboratorium en krijg je binnen 4-10 werkdagen het resultaat. 

  1. Y-chromosoom test

Deze test is ontworpen om te ontdekken of mannen en/of jongens echt familie van elkaar zijn. Dit kan gebruikt worden om verwantschap vast te stellen als een vader niet mee wil werken aan een vaderschapstest. De test werkt door middel van wangslijmvlies en na een analyse ontvang je binnen 8 werkdagen het resultaat. 

 

  1. Broer en/of zus test

Deze test helpt je ontdekken of je volledige broer/zus van elkaar bent, maar je kunt ook vaststellen of je halfbroer/halfzus van elkaar bent. De test werkt door middel van wangslijmvlies. 

  1. Oom/tante en grootouder/kleinkind test

Deze test helpt vast te stellen of je oom/tante, neef/nicht, grootouders en/of kleinkinderen wel familie van elkaar zijn. De test werkt met monsters van het wangslijmvlies en geeft binnen 4 tot 10 werkdagen resultaat. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen

Geef een reactie